Spot de 5 tegn på projektforstoppelse

Selvom man kunne håbe det, så er det desværre ikke kun årstiden for forstoppelse – det er heller ikke bare året for det.

Det er endnu værre….

Det er årtiet for projektforstoppelse!

Projektforstoppelse er en grum sygdom

Projektforstoppelse er en grum sygdom, der i højere og højere grad rammer danske virksomheder.

Der er altså ret stor sandsynlighed for, at du og din virksomhed også er ramt.

Det er væsentligt at få behandlet projektforstoppelse i tide. Langvarig påvirkning kan give kroniske tilstande, der er svære at få rettet op på. Der er ikke umiddelbare tegn på at sygdommen smitter, men alligevel breder den sig i et tårnhøjt tempo.

Test dig selv – og spot symptomerne

Derfor giver vi dig testen, der hurtigt afslører, om I har symptomer på, at forstoppelsen også har ramt jer.

Ha’ en blok og en blyant klar – test evt. dine evner med at tegne smiley’er – nu går vi i gang!

Symptom nr. 1 – Hvor mange projekter?

Råb dine 5 nærmeste kolleger op – og evt. din nærmeste leder – hvor mange af dem kan på stående fod nævne det præcise antal af igangværende projekter hos jer? Kan du selv?

Giv dem nu 5 minutter, papir og blyant – og lad dem tælle sammen.

Er svaret ”puh – det ved jeg ikke”? Eller ”10-20 stykker” eller ” måske mellem 75-100” så noterer du et udråbstegn på din egen blok. Første symptom på projektforstoppelse er registreret.

Kun et rent, samstemmende svar som fx ”26” giver en smiley og I klarer frisag på første symptom.

Symptom nr. 2 – Travlhed?

Råb samme 5 kolleger op – de er lidt trætte af dig nu, for de har sikkert travlt med deres arbejde, men prøv med et smil og sig, at de kan svare dig med ryggen til…

Forklar dem, at de i deres hånd nu alle har en skala fra 1-5.
1 finger i vejret (og her gælder ikke den i midten) betyder ’meget lidt’ og alle fem fingre betyder ’helt ufatteligt meget’.

Spørg dem hvor travlt, de havde på arbejdet i efteråret – på deres skala fra 1-5 – og lad dem stikke lappen med fingre i vejret, så du kan tælle sammen.

(Egentlig er spørgsmålet, hvor travlt har du lige nu, men da de fleste er helt nede i tempo oven på juleferien, giver det anledning til fejl i testen)

Hvis flertallet har 5 fingre i vejret, noterer du endnu et udråbstegn.

Symptom nr. 3 – Hvordan starter I projekter op?

Har du tålmodige kolleger, kan du bruge dem også til dette spørgsmål. Ellers tjek jeres intranet – eller endnu bedre svar selv.

Har I en procedure for, hvordan I starter projekter op?

”Ja – og jeg ved lige, hvor den er” giver en smiley, mens et ”ja – men jeg kan ikke finde den”, ”måske” eller ”nej” giver et udråbstegn på blokken foran dig.

/Læs her, hvordan de starter projekter op i Halsnæs Forsyning

Symptom nr. 4 – Hjælpsomhed?

Hvis dine 5 kolleger stadig er klar til at hjælpe dig efter de første 3 spørgsmål, så kan du notere et udråbstegn på blokken med det samme! Du har nemlig dermed spottet endnu et symptom.

Spørgsmål 4 lyder ”er der en særlig høj grad af kollegial hjælpsomhed hos jer?”

Hvis det ikke er tilfældet, kan du notere en smiley (til gengæld har du spottet et symptom på en helt anden sygdom, der ikke umiddelbart har noget med projektforstoppelse at gøre…).

Symptom nr. 5 – Strategi?

Er du stadig på intranettet, så stryg lige forbi strategien, mens du er derinde – med mindre, du kan huske den… Men hvis du har læst ’Jytte fra Marketing…’, så ved du ligesom jeg, at det nok ikke er sandsynligt…

Når du har strategien foran dig, så led efter ord som minder om følgende:

Frihed under ansvar, selvledelse, innovation mv.

Noget der minder om? Så sætter du et udråbstegn på blokken… Hvis ikke får I en smiley.

Har I sygdommen?

Vi er nu igennem testen – og forhåbentlig kigger 5 glade ansigter op på dig fra blokken på bordet.

Hvis der blot er et enkelt eller to, så er I desværre i farezonen for at udvikle den grimme sygdom. Den er smertefuld både for dig som medarbejder og for virksomhedens strategiopnåelse.

I bør altså gøre noget!

/ Læs mere: Det er tid til at arbejde med jeres projektkultur.

Heldigvis er hjælpen nær. Første skridt mod en raskmelding er erkendelsen. Og snart kommer de første simple anbefalinger, til hvad I kan gøre for at komme sygdommen til livs.

Måske vil du læse flere blogindlæg?

Indlæg

Fasthold dine projektledere

Skal man give sine projektledere muligheden for at dygtiggøre sig – og måske risikere, at de bliver headhuntet af konkurrenten? Eller skal man lade være – og sidde tilbage med projektledere, der måske ikke lever op til forventninger og krav for god projektledelse?…

Case

En god projektopstart i Halsnæs Forsyning

De seneste to dage har jeg med stor fornøjelse tilbragt sammen med repræsentanter fra Halsnæs Forsyning og Orbicon i Jørlunde til projektopstart af forsyningens nok største anlægsprojekt. Billede; Det er klogt at fokusere på en god projektopstart. I Halsnæs Forsyning…

Afsæt for samarbejde

Ethvert samarbejde baserer sig på tillid

Den opnår vi gennem dialog. Kontakt os, og vi tager os god tid forud for et evt. samarbejde til at forstå dine udfordringer og den effekt, du ønsker at opnå.

CF footer top

Nyt om projekter - direkte til dig?

Så modtager du Adaptare.dks nyhedsbrev om den sunde projektkultur