Projektstyring eller projektledelse?

Projektledelse og projektstyring  bruges ofte i flæng – men hvad dækker de egentlig over?

Kan man egentlig fremhæve den ene disciplin fremfor den anden?

Hvad dækker begreberne over?

Med projektstyring (management) forstår vi, det at opretholde drive i projektet, at overholde planer og budgetter og sikre, at der er styr på risici.

Projektledelse (leadership) er derimod den ledelsesmæssige tilgang, som sikrer, at vi har det rette team og samarbejde – og at motivationen til at levere og bidrage er til stede hos de deltagende.

Nogle husker bedst forskel på styring og ledelse, ved at betragte styring som ’den hårde disciplin’ hvor vi laver planer og sørger for de holder og ledelse som ’den bløde disciplin’ hvor vi kigger mennesker i øjnene og leder dem vej gennem projektet.

Kan man egentlig skabe gode projekter ved at prioritere den ene disciplin fremfor den anden?

Overvej for eksempel:

  • Kan man tale om god og dårlig kommunikation (ledelse) i et projekt, hvis ikke der er en tydelig og præcis målbeskrivelse (styring) at arbejde hen imod?
  • Er det muligt at sikre drive og fremgang (styring) i et projekt, hvis man ikke formår at lede projektgruppen (ledelse)?
  • Er det muligt at sikre engagement og opbakning til fx implementering (ledelse) hvis man ikke har overblik over sine interessenter (styring)?
  • Kan man forebygge og håndtere konflikter (ledelse), hvis ingen kender planen (styring)?
  • Kan man snakke om teamudvikling (ledelse), hvis projektorganisationen er udefineret (styring)

Der var engang hvor projektstyring, var et hit

For bare 10-15 år siden skulle de fleste projektledere i højere grad styre projekterne i mål. Det krævede, at du var benhård til klassiske projektdiscipliner som for eksempel at udarbejde planer, der skulle holde hele vejen gennem projektet. Du skulle kunne estimere – og gerne ret præcist.

Du skulle identificere risici og styre uden om dem, og du skulle dokumentere projektfremdrift gennem målinger og synlige resultater. Måske sidder du nu og kigger helt filosofisk ud ad vinduet og tænker ”åh, det var tider! Dengang var alt mere lige til og min erfaring med projekterne gjorde, at det blev lettere og lettere at planlæge de nye.

I dag er projektledelse en nødvendighed

I dag er alt blevet mere besværligt…

I nutidens projektledelseskurser, konferencer, fagbøger og -blade, er der et enormt fokus på ledelse som kompetence.

Måske genkender du selv, at du skal kunne håndtere mange involverede, afvikle mange møder, lytte til forskellige holdninger og træffe beslutninger mellem dem. Du skal altså være en god leder og din rolle indebærer nu også, at du blandt andet skal motivere, forebygge og håndtere konflikter samt skabe engagement gennem involvering af de mange interessenter.

Uden de ledelsesmæssige kompetencer bliver det svært at gennemføre nutidens komplekse projekter.

Har du en favoritdisciplin?

Mens du smager lidt på ordene ledelse og styring, så overvej om du har en favoritdisciplin.

Leder du eller styrer du? Måske er ledelse bare lige dig?

”Jeg kan godt lige at arbejde med mennesker, se dem flytte sig og arbejde sammen i et team”

Eller måske er du bare mere til styring:

”Jeg vil gerne kunne se noget fremdrift og nogle resultater, der skal ske noget, så jeg ved, vi er på rette vej”.

Sådan er det typisk, at den ene disciplin er mere naturlig for os. Så må vi øve og træne den anden.

Jeg STYLE’r projekter

For at skabe projekter, der giver mening, når i mål og giver værdi – tror jeg på, at ledelse og styring bør gå hånd i hånd.

Derfor arbejder jeg, når jeg udfører, træner og formidler projektledelse ud fra følgende selvbestaltede tommerfingerregel (se figur 1); at uanset hvor dybt ned i projektlederens værktøjskasse, vi dykker – og uanset, hvor mange værktøjer, vi hiver op, så bør der være balance mellem styring og ledelse.

Selv med bare ét styringværktøj, bør der være fokus på, hvordan det ledelsesmæssigt kan bringes til at give værdi.

Hvad synes du om den model? Og kan vi STYLE (STYre og LEde) vores projekter fremover?

STYLE styring og ledelse

 

Figurtekst: Projektstyring eller projektledelse? De to begreber bruges ofte i flæng – men hvad dækker de egentlig over? Og hvordan balancerer du mellem de discipliner og fremgangsmåder, der ligger bag dem?

Har du ingen at lede eller styre?

Det kan være, at du på nuværende tidspunkt sidder med en følelse af, at et ordkløveri om ledelse og styring er skudt helt ved siden af i forhold til det, der er din rolle som projektleder for et projekt.

Måske handler dit eget projektlederskab slet ikke om ledelse og styring, men om at løse en faglig udfordring, som du ganske enkelt er den bedste til at løse. Det kan endda være, at du langt hen ad vejen er helt alene om opgaven, og derfor sidder og overvejer hvem det mon er, der skal ledes og styres. Teorien om projektledelse levner ikke rigtig plads til dig.

I bøgerne og faglitteraturen er de faglige udfordringer, ekspertisen og specialisterne, der besidder den, skarpt adskilt fra projektledelsen. Men det ændrer ikke ved, at 80% af alle fungerende projektledere har det som dig, uanset hvad teorien foreskriver. De er ligesom dig faglige projektledere og det er en svær rolle af udfylde.

For dit projekt skaber med al sandsynlighed noget nyt eller laver om på noget eksisterende – og det betyder at nogle skal agere i eller med det resultat du leverer. Og det faktum kalder på begge discipliner projektledelse og projektstyring.

 Når du skal vælge uddannelse eller kursus

Står du lige nu overfor at skulle vælge en projektlederuddannelse eller -kursus, så sørg for at tjekke at både projektledelse og projektstyring er indeholdt, så du står solidt på to ben – et ledelses- og et styringsben – når du er færdig. Uanset om uddannelsen eller kurset hedder noget med projektstyring eller projektledelse. Så skal du måske træne den anden. For de to ting hænger tæt sammen!

 

Måske vil du læse flere blogindlæg?

Indlæg

Projektledelse er en tilfældig profession

Hvordan bliver jeg projektleder? Spørger du måske? Svaret er overraskende! Projektledelse er en tilfældig profession. Vi havner simpelthen i rollen helt tilfældigt og typisk gennem vores faglighed. The accidental profession i 1971 og i 2015 Selvom man siden 1971 (jf….

Indlæg

Den moderne projektleder – top 30 kompetencer

For os, der hver dag arbejder med at optimere virksomhedernes projektkultur, er det interessant at vide, hvad der står på ønskelisten, når der søges efter den moderne projektleder. Derfor vil vi gerne dele finduddannelse.dk’s kortlægning af, hvilke kompetencer…

Afsæt for samarbejde

Ethvert samarbejde baserer sig på tillid

Den opnår vi gennem dialog. Kontakt os, og vi tager os god tid forud for et evt. samarbejde til at forstå dine udfordringer og den effekt, du ønsker at opnå.

CF footer top

Nyt om projekter - direkte til dig?

Så modtager du Adaptare.dks nyhedsbrev om den sunde projektkultur